FIRMA GOTT

huis voor 
productie en publicatie







DAT HET WAS [audio] 25–04–2025 Dat het was is nu als luisterverhaal verschenen op literair platform Hard//Hoofd! Luister het verhaal hier of via je favoriete podcast-app!

Hoe ga je om met herinneringen die te pijnlijk zijn om onder ogen te komen? Olivier Herter maakt het publiek getuige van een versnipperd landschap van herinneringen. Vloeiend, stemmig en ogenschijnlijk zonder plot wordt geprobeerd woorden te vinden, waar geen woorden voor te vinden zijn.

Samen met componist Boris de Klerk, toneelspeler Luca Bryssinck van collectief ‘t Barre Land en sound-engineer Camiel Muiser werkte schrijver Olivier Herter aan een geluidsbewerking van Dat het was. Imke Bogers maakte ter gelegenheid van de publicatie bij Hard//hoofd het prachtige beeld hiernaast. Begin 2025 maakten Luca Bryssinck van ’t Barre Land en componist Boris de Klerk al op basis van de tekst een theatervoorstelling (première in Frascati Theater, Amsterdam). Nu is Dat het was ook als luisterverhaal te beluisteren!

Dit project werd geproduceerd door FIRMA GOTT en is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst. De ontwikkeling van de tekst is mede mogelijk gemaakt door een werkbijdrage van Nederlands Letterenfonds in samenwerking met Fonds Podiumkunsten.
Categorie
audio, luisterverhaal, publicatie, productie  
luisterverhaal

| Credits |

Stemmen: Luca Bryssinck, Boris de Klerk
Muziek: Boris de Klerk
Mix en opname: Camiel Muiser
Tekst: Olivier Herter

Productie: FIRMA GOTT
Met veel dank aan: Birgit Boelens, en ’t Barre Land

LEES EN LUISTER OP HARD//HOOFD


Of luister via je favoriete podcast-app:

LUISTER OP SPOTIFY


LUISTER OP APPLE PODCASTS


DAT HET WAS
nu verkrijgbaar

“Olivier Herter heeft het ongrijpbare van trauma prachtig weten te vangen in zijn diepgevoelde tekst.” - Theaterkrant

Hoe ga je om met herinneringen die te pijnlijk zijn om onder ogen te komen?

Dat het was.. is een poëtische monoloog, waarin woorden soms tekortschieten. Een ik-figuur probeert grip te krijgen op een verdrongen verleden. In die poging raakt alles ontwricht – ruimte, tijd en taal. Herter bouwt de tekst zo op dat woorden soms net losraken van hun betekenis. De tijdsvorm verschuift binnen zinnen van tegenwoordige naar verleden tijd, maar zelden naar voltooid. Vloeiend, stemmig en ogenschijnlijk zonder plot zoekt de tekst naar woorden voor een pijnlijk verleden dat zich steeds weer aandient. Langzaam worden de sporen duidelijk van seksueel geweld. Veel meer dan over traumaverwerking alleen raakt het werk aan de zoektocht naar verbinding, betekenis en heling.

Olivier Herter (1995) werkt als schrijver, theatermaker en kunstenaar. Zijn werk was eerder te zien op onder meer de Biënnale van Venetië, het Muziekgebouw en De Nationale Opera. Zijn experimentele oeuvre telt zowel toneelstukken, performances en gedichten als VR-ervaringen, luisterverhalen en libretto’s. In 2023 won hij op het 80e Filmfestival van Venetië de Venice Immersive Grand Prize met de VR-ervaring Songs for a Passerby.

De ontwikkeling van deze tekst is mede mogelijk gemaakt door een werkbijdrage van Nederlands Letterenfonds in samenwerking met Fonds Podiumkunsten. Met veel dank aan Birgit Boelens, curator bij H’ART Museum in Amsterdam, voor haar toewijding en advies. 

Categorie
tekst, theater, publicatie

e-book en pdf

pay-what-you-want
vanaf € 4,99 (incl. btw)

adviesprijs €9,99 (incl. btw)

ISBN (e-book): 978 90 835 3130 4
ISBN (pdf): 978 90 835 3131 1

Download direct na bestelling of via de link in je mail (binnen 1 werkdag verstuurd)

BESTEL EN BETAAL (E-BOOK)

BESTEL EN BETAAL (PDF)


betaal veilig en eenvoudig via Stripe.
meer informatie over bestelling, betaling en download


FIRMA GOTT is een kleinschalig productiehuis, uitgeverij en studio. Bij de firma werken we aan tekst. Naast tekstredactie en licentiebeheer richt de firma zich op productie en publicatie van nieuw werk op het snijvlak van kunstdisciplines. Zelfstandig en in verschillende samenwerkingen werken we aan eigenzinnige projecten, die met vorm en inhoud genres overstijgen binnen literatuur, theater, muziek, film en digitale media.
©FIRMA GOTTAlle rechten voorbehouden.